Thursday, 02 May 2024, 11:19Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Vuurbuikpad (Bombina orientalis)
Nederlandse naam: Vuurbuikpad
Wetenschappelijke naam: Bombina orientalis
Herkomst: China
Lengte: 7 cm
Prijs: ± 15 euro

Beschrijving.
Vuurbuikpadden zijn middelgrote kikkers met een misleidende naam, omdat het eigenlijk geen padden maar kikkers zijn. Ze hebben een vuurrode buik, de rest van het lichaam is groen met zwarte stipjes en een groot aantal wratten. Het gif dat deze kikkresoort uitscheidt is licht giftig en hoogstens irriterend voor de mens. De mannetjes zijn makkelijk van de vrouwtjes te onderscheiden omdat zij fellere kleuren en dikkere voorpoten hebben. Vuurbuikpadden zijn bvoornamelijk nachtactief, maar ook overdag zullen ze genoeg te zien zijn.
 
Huisvesting. 
Een groepje van 2-4 vuurbuikpadden kan al in een terrarium van 40x30x40 gehouden worden, voor een groep van 4-8 is een terrarium van 60x40x40 nodig. In het terrarium dient een groot, ondiep poeltje aanwezig te zijn, in dit poeltje dienen wel een aantal zogenoemde 'rustpunten' te zijn, omdat de kikkers graag op de grens van water en land zitten. De temperatuur van het water moet 25°C zijn. Als bodembedekking kan gewoon 'Repti Bark' of 'Coco Ground' gebruikt worden. Er hoeven voor de rest geen klimtakken of -planten te zijn, aangezien deze kikker de meeste tijd dichtbij de grond doorbrengt. De temperatuur van het terrarium mag overdag rond de 22°C bedragen maar mag 's nachts afkoelen tot 18°C. Een UVB lamp is niet noodzakelijk, maar deze lamp zorgt wel voor een natuurlijker gedrag en betere kleuren van de dieren. Ook zullen de ev. planten beter groeien.

Verzorging.
De luchtvochtigheid in een terrarium voor vuurbuikpadden moet ongeveer gemiddeld zo'n 60% overdag en 90% 's nachts zijn. Om dit goed op peil te kunnen houden kan er 2-3 keer per dag gesproeid worden. Voor andere manieren kunt u kijken bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium." Voor de ingang van het filter in het watergedeelte dient een panty te worden gespannen, zodat de tenen van de kikker er niet in terecht kunnen komen.

Voeding.
Vuurbuikpadden eten in hun natuurlijke leefomgeving alleen insecten en wormen, in het terrarium kunnen ze dus best gevoerd worden met krekels, vliegen, meelwormen en regenwormen. De regenwormen kunnen alleen niet te vaak gevoerd worden, aangezien deze er voor zorgen dat er gasvorming in het lichaam ontstaat. Van de meelwormen kunnen het beste de witte, net vervelde wormpjes worden gegeven aangezien deze beter verteerbaar zijn, maar ook zij mogen niet te vaak gegeven worden, aangezien ze erg vet zijn en ze het dier van binnenuit kunnen opeten, daarom word aangeraden om eerst het hoofd van de wormpjes plat te drukken.

Winterrust.
Begin november kunt u er voor kiezen om uw vuurbuikpadden in een winterrust te zetten. U kunt dit doen door de lichturen af te bouwen naar 8 uur per dag. Daarna moet de temperatuur naar zo'n 15°C verlaagd worden. Na een week kunt u een curver gevuld met een dikke laag vochtig hummus, een laagje spaghnum mos en een droog blad in de koelkast te zetten met de vuurbuikpadden erin. De temperatuur moet ongeveer rond de 10°C zijn. Er moet wel een waterbakje in de curver aanwezig zijn.
 
Geslachtsonderscheid.
De mannen van de Bombina orientalis zijn wat groter en forser gebouwd dan de vrouwen. Ook hebben ze dikkere voorpoten en langere achterpoten. Het geslacht kan ook te zien zijn aan de zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten. Bij mannen zijn de zwemvliezen groot, terwijl deze bij vrouwen kleiner blijven.

Voortplanting.
Een winterrust wordt aangeraden als u met vuurbuikpadden wilt kweken, omdat dit het paargedrag simuleert. Na de winterrust ontwikkelt de mannelijke vuurbuikpadden een soort van 'paringskussentjes', dit zijn wratten die aan de duimen van de voorpoten zitten. Daarna klemmen ze zich vast aan een vrouwtje, dit kan een aantal dagen duren. Als de watertemperatuur verlaagd is tot 5°C legt het vrouwtje tot 100 eieren in het water of op de planten. Hierna worden de eitjes direct door het mannetje bevrucht. Na 3-6 dagen komen de eieren uit. De kikkervisjes blijven dan nog een aantal dagen aan het raam of op de planten hangen. Hierna zullen die visjes gaan rondzwemmen, ze kunnen worden grootgebracht met visvoer. Let wel dat het mannetje de eitjes en/of visjes als voer kan gaan zien en deze op eet.
 

© By ReptileProtect, 2011
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz