Thursday, 02 May 2024, 12:15Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Lijstenpad (Bufo melanostictus)
Nederlandse naam: Lijstenpad
Wetenschappelijke naam: Bufo melanostictus
Herkomst: Zuid-Oost Azië
Lengte: 10 cm.
Prijs: ± 15 euro

Beschrijving.
De lijstenpad heeft een wratterig grijs lichaam met op de kop donkere lijnen. De buik is effen wit. Hij heeft een brede kop met een spitse snuit. Overdag verschuilt hij zich tussen takken, bladeren en stenen. Als het donker wordt komen ze pas tevoorschijn. Het is een rustige pad die alleen actief word als er eten te vinden is.
 
Huisvesting.
2-3 volwassen lijstenpadden hebben een terrarium nodig van 80x50x60. Er moeten flink wat takken en stenen in het terrarium aanwezig zijn, zodat de padden overdag goed kunnen verschuilen. Als bodembedekking moet een aardachtig substraat worden gebruikt dat goed vocht vasthoud, 'Coco peat' voldoet prima. Verder kan het terraruim worden aangekleed met mossen en planten. Ook schuilhuisjes worden op prijs gesteld. Zorg ook voor een grote waterbak waarin de dieren kunnen baden. Overdag voldoet een temperatuur van 25°C, deze mag 's nachts afkoelen tot 20°C.

Verzorging.
De luchtvochtigheid moet overdag een percentage bedragen van 70-80%, 's nachts mag deze oplopen tot 90-100%. Deze waarden kunnen bereikt worden door een mistmachine of een waterbak. Kijk voor een aantal andere mogelijkheden bij ons verslag 'Hoe maak ik het perfecte paludarium.'

Voeding.
De lijstenpad staat bekend als een goede eter. Voer ze een paar keer per week met huiskrekels, meelwormen, wasmot larven, regenwormen of weideplankton. Zorg ervoor dat de voedseldieren bepoederd zijn met een voedingssupplement, zodat de padden genoeg vitamines binnenkrijgen.

Winterrust.
Voordat u met lijstenpadden gaat kweken wordt het aangeraden om ze een winterrust te geven. Begin met de temperatuur te verlagen tot 23°C. Verlaag ook de luchtvochtigheid naar 60%. Na 2-3 maanden moet u de temperatuur weer verhogen en de luchtvochtigheid naar 80-90% brengen. Dit kan gedaan worden door de eerder genoemde mogelijkheden toe te passen.

Geslachtsonderscheid.
Mannen hebben over het algemeen een donkere keel, terwijl deze bij de vrouwtjes een stuk lichter is. In de paartijd word de keel geel tot oranje bij de mannetjes, terwijl deze bij de vrouwtjes wit blijft. Ook blijven ze iets kleiner dan de vrouwtjes.

Voortplanting.
Het mannetje lokt het vrouwtje door luid te kwaken. Als een vrouwtje eenmaal reageert op deze roep klemt het mannetje zich aan haar vast totdat de paring voorbij is. Na de paring legt het vrouwtje een lang snoer van eieren. Na ongeveer 2 dagen komen de eitjes uit. De kikkervisjes kunnen worden gevoerd met artemia en vlokvoer en veranderen na 3-4 weken in kleine padjes. Ze kunnen dan gevoerd worden met fruitvliegjes.


© By ReptileProtect, 2012
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz