Thursday, 02 May 2024, 08:16Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Hoornkikker (Ceratophrys ornata)
Nederlandse naam: Hoornkikker
Wetenschappelijke naam: Ceratophrys ornata 
Herkomst: Zuid-Amerika
Lengte: 15 cm
Prijs: ± 20 euro

Beschrijving. 
Hoornkikkers komen in vele verschillende kleuren voor en staan bekend om zijn vele namen (Argentijnse gehoornde kikker, pac-man kikker, sierlijke gehoornde kikker en hoornkikker). Doordat er veel met deze kikkers wordt gekweekt zijn ze vaak beschikbaar in vele dieren- of reptielenspeciaalzaken. Door hun leuke uiterlijk en makkelijk onderhoud lijkt de hoornkikker een leuk en makkelijk huisdier, maar de hoornkikker heeft een erg aggresief karakter en kan zelfs naar een mens uitvallen. Hoornkikkers worden ongeveer 15 jaar oud.
 
Huisvesting.
Voor een jonge hoornkikker is een terrarium nodig van minimaal 60x30x30 nodig. Voor een volwassen kikker wordt een terrairum van 60x40x40 aangeraden. Houdt hoornkikkers ten alle tijde apart, omdat ze elkaar anders op zullen eten. Als u met hoornkikkers wilt kweken, kunnen ze natuurlijk wel bij elkaar gezet worden. Hoornkikkers houden ervan om zichzelf in te graven in de bodembedekking. Voor de bodembedekking kan dus bijvorbeeld 'Coco peat' worden gebruikt. De dikte van de bodembedekking moet ongeveer 8 cm zijn, omdat de hoornkikker zich graag ingraaft in de bodem. Boven op de 'Coco peat' kan een laag 'Spaghnum mos' worden gebruikt, omdat dat het vocht goed vashoud. Het substraat moet vochtig zijn, maar niet nat. Er moeten ook verscheidende schuilplaatsen aanwezig zijn, bijvoorbeeld van kurkschors. Echte planten kunnen gebruikt worden ter decoratie of om de luchtvochtigheid op peil te houden. Ook moet een grote waterkom in het terrarium aanwezig zijn waarin de kikker kan baden en drinken, maar deze mag niet te diep zijn. De temperatuur moet overdag tussen de 27°C en 30°C liggen, en 's nachts tussen de 15°C en 22°C.

Verzorging.
De luchtvochtigheid moet zowel overdag als 's nachts ongeveer 80% bedragen. Daarom wordt het aangeraden om elke dag 1 of 2 keer te sproeien of een mistmachine in het terrarium te plaatsen. Kijk bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium" voor meer mogelijkheden. De kikkers moeten ook niet te vaak worden opgepakt, mede omdat ze erg agressief zijn, maar ook omdat hun slijmhuid erg gevoelig is en deze kan beschadigen al hij te veel word opgepakt. Hoornkikkers doen zich soms voor alsof ze dood zijn, dit doen ze door een harde laag rond hun slijmvlies te creeëren. Meestal gebeurt dit als de bodembedikking is uitgedroogd of als het voedsel schaars is. Als de bodembedekking weer vochtig is, zullen ze deze harde laag afwerpen en opeten.

Voeding
Hoornkikkers hebben een enorme eetlust, waardoor ze al gauw meer eten dan goed voor ze is. Een dieet van krekels en kakkerlakken afwisselend met muizen, wormen en visjes word aangeraden. Ook weideplankton en sprinkhanen kunnen goed worden gegeven. Hoornkikkers zijn geen jagers maar wachten af totdat de prooi langsloopt en dan omsluit hij hem helemaal met zijn enorme bek.
 
Winterslaap.
Begin september houden hoornkikkers hun winterslaap. Het is dan belangrijk om de kikkers 3 weken lang niet te voeren. Na deze 3 weken moet de temperatuur langzaam naar 15°C gebracht worden. Het licht moet ook afgebouwd worden naar 8 uur per dag. Als de temperatuur en het licht in orde zijn moet de bodembedekking 10 cm. hoger worden gemaakt. De kikker zal zich dan ingraven en zal niet te vaak naar boven komen, wel moet er elke dag vers water beschikbaar zijn. Na 8 weken moet het licht en de temperatuur geleidelijk weer opgebouwd worden tot de normale omstandigheden van het terrarium. Er kan dan ook weer gevoerd worden.
 
Geslachtsonderscheid.
Mannetjes van de hoornkikker blijven klein (±10 cm.), maar vrouwtjes worden iets groter (±15 cm.). Ook zullen vrouwtjes stil blijven, terwijl de mannetjes veel zullen brullen, vooral als u ze met water besproeid.
 
Voortplanting.
Voordat u begint met kweken is het belangrijk dat het mannetje en vrouwtje samen in een langzaamerhand drogere omgeving komen, dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door ze in een apart terrarium te zetten met een dikke laag vochtig sphagnum mos, en dit uit te laten drogen (dmv niet te sproeien). Wel moet er altijd een waterbak aanwezig zijn, zodat de kikkers niet te veel uitdrogen. De temperatuur moet worden afgebouwd naar 21°C, en de kikkers moeten nog 2 maanden in het terrarium blijven onder deze omstandigheden. Ze zullen tijdens deze periode waarschijnlijk niet eten. Na deze koude, droge periode moeten de kikkers naar een bak met water gebracht worden, maar er moet wel een plek zijn om op het droge te klimmen. Het water moet zo hoog zijn dat de kikkers met hun poten de grond aan kunnen raken. Als dit gedaan is moet u een schema voor kunstmatige regen maken. Dit kan bijvoorbeeld door de kikkers verschillende malen per dag te sproeien, of een automatische sproeier. Zorg er wel voor dat het water niet te diep wordt. Het is handig om een aantal drijfplanten in de bak te leggen, omdat daar de eieren aan worden bevestigd. De eieren worden meestal 3 of 4 dagen na het begin van de "regen" gelegd. Als dit is gebeurt, moeten de kikkers uit de bak worden verwijdert. Er moet dan extra water worden toegevoegd. Na 2 tot 3 dagen moeten de eitjes uitkomen. De kikkervisjes kunnen gevoerd worden met tubifex. Ze zullen elkaar ook opeten. Er zijn twee manieren om dit te voorkomen.
  1. Elk kikkervisje moet in een apart potje geplaats worden.
  2. De kikkervisjes worden overgeplaatst naar een groot aquarium met een groot aantal drijfplanten (echt of nep). Het eten moet dan op de bodem van het aquarium worden gelegd, de kikkervisjes zullen naar beneden zwemmen om het op te eten en daarna gelijk weer naar de drijfplanten zwemmen als bescherming.
Allebei deze methodes kosten veel werk. Bij de eerste methode moet elke dag het water van de tientallen potjes worden ververst omdat het anders te vies wordt, en bij de tweede methode moet elke ochtend en avond een deel van het water worden ververst, omdat de kikkervisjes veel poepen en er soms restjes eten overblijven. De kikkervisjes groeien snel, na ongeveer een maand zullen ze veranderen in kleine kikkertjes. Ze moeten dan een plekje krijgen om uit het water te kunnen gaan. Ook nu zullen de kikkertjes hun broertjes en zusjes opeten, een manier om dit te voorkomen is om elke kikker in zijn eigen plastic bekertje te zetten. De kleine kikkertjes zullen alles eten wat beweegt, zoals krekels, meelwormen, visjes en andere kikkers. Ze groeien vrij snel en zullen na enkele maanden alweer een grotere bak nodig hebben.
 
 
© By ReptileProtect, 2012
© By Quinten Schippers, Bas, Kim Bobeldijk en Joeri

Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz