Thursday, 02 May 2024, 04:13Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Rode rattenslang (Pantherophis guttatus)
Nederlandse naam: Rode rattenslang
Wetenschappelijke naam: Pantherophis guttatus
Herkomst: Verenigde Staten, Amerika
Lengte: 120-150 cm
Prijs jong dier: ± 20 euro
Prijs volwassen dier: ± 50 euro

Beschrijving.
De rattenslang is misschien wel de bekendste slang in onze hobby. Hij wordt al jaren door de ervaren- en minder ervaren hobbyisten gehouden en gekweekt. Inmiddels zijn er daarom ook enorm veel kleurvarianten van de rode rattenslang te koop. Ze maken veel gebruik van klimtakken maar ook van hun badje.
 
Huisvesting.
Een bak van 80x50x50 voldoet voor één rattenslang. Voor een koppeltje is 100x50x50 echt de minimale maat. Het moet ongeveer overdag ongeveer 25°C in het terrarium zijn. 's Nachts mag de temperatuur dalen tot 20°C. De luchtvochtigheid moet tussen de 50-80% liggen. Een goede warmtelamp in het midden boven een tak is genoeg voor een rattenslang. Ze hebben geen UVB verlichting nodig. Het is geen overbodige luxe om een kapje om de lamp heen te maken, dit voorkomt dat de slang zich brand aan de lamp.

Verzorging.
Het is handig, als u levende muizen/ratten geeft en deze kweekt, deze te gutloaden. Dit doet u door ze voldoende vitaminen en mineralen te geven. Hierdoor krijgt de slang ook voldoende vitaminen en mineralen binnen.
 
Voeding.
Rattenslangen eten vooral muizen en ratten. Jonge rattenslangen moeten één keer per week eten. Volwassen rattenslangen één keer per twee weken. De meeste rattenslangen accepteren ook dood voer. Let er wel op dat de slangen niet te dik worden, dit gebeurt vrij snel, vooral bij jonge rattenslangen.
 
Winterrust/-slaap.
In begin oktober kunt u uw rattenslangen in winterrust zetten. Bouw in deze periode het voeren en de tijd dat het licht aan staat steeds verder af. Uiteindelijk komen de rattenslangen dan in een soort slaap. Biedt in deze periode geen voedseldieren meer aan maar laat de drinkbak wel staan, omdat ze nog wel drinken in de winterrust. Tijdens deze slaap word de kwaliteit van het sperma van het mannetje verbeterd en maken de vrouwtjes meer follikels aan. Hierdoor wordt de kans op een groot en sterk nest vergroot.
 
Geslachtsonderscheid.
Het verschil tussen man en vrouw is bij de rattenslang te zien aan de staartwortel, die bij de man dikker is. Daarnaast kan het geslacht bepaald worden door met een sonde de diepte van de geslachtsopening te bepalen, bij het mannetje is deze dieper. Laat dit altijd doen door iemand met ervaring.
 
Voortplanting.
Niet lang na de winterrust zullen de man en vrouw beginnen met paren. De man kruipt dan achter de vrouw aan en maakt schokkerige bewegingen. Uiteindelijk zal de man één of twee van zijn hemipenissen in de vrouw haar cloaca inbrengen. Deze paring duurt enkele minuten tot uren. Hierna is het het beste om de vrouw apart te zetten. Na enkele weken zal de vrouw dikker worden en stoppen met eten. Nu moet er een plaats gemaakt worden waar de vrouw haar eieren in kan leggen, zoals een schoenendoos. Na een aantal weken vervelt de vrouw, nu moet de waterbak weggehaald worden. Eén tot twee weken na de vervelling legt de vrouw haar eieren. Na 50 tot 75 dagen komen de eieren uit.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
© By Lotte Lelieveldt en Arjan Huitsing
 
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz