Thursday, 02 May 2024, 07:56Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Dwergbaardagaam (Pogona henrylawsoni)
Nederlandse naam: Dwergbaardagaam.
Wetenschappelijke naam: Pogona henrylawsoni
Herkomst: Queensland, Australiƫ
Lengte: 20 cm
Prijs: ± 70 euro

Beschrijving.
Henrylawsoni's lijken erg veel op hun grotere soortgenoot, de vitticeps. Ze zijn erg actief en houden van een beetje klimmen, helaas zijn ze niet zo goed in afdalen. Als ze naar beneden willen laten ze zich gewoon vallen. Zorg dus dat er geen steen of een ander hard materiaal ligt onder takken e.d. Het lichaam van de henrylawsoni's is lichtbruin en de kop heeft een honingkleurtje. Mannetjes en vrouwtjes van deze soort worden ongeveer 20 cm lang en 12 jaar oud.

Huisvesting.
Voor 1 volwassen henrylawsoni is een terrarium van 100x50x50 de minimale maat. Voor een koppel is een terrarium van 120x50x50 geschikt. Een trio heeft een terrarium nodig van 150x50x50. Zorg voor 40-45°C onder de warmtespot, 30°C in de rest van het terrarium en 22°C in de holen. Zorg ook voor een goede UVB lamp, deze hebben ze nodig om calcium aan te maken. Sproei bij jonge dieren 2-3 keer per dag en bij volwassen dieren 4-5 keer per week. Laat de dieren ook om de week in een lauw badje, dit werkt laxerend en voorkomt ontstoppingen.

Verzorging.
Zorg dat u goede vitamine- en calcium preparaten aan uw dwergbaardjes geeft, omdat ze dit niet goed kunnen opnemen uit voedsel zoals krekels, sprinkhanen, enz. Als u dit niet doet kan er rachitis optreden.

Voeding.
Henrylawsoni's doen zich vooral tegoed aan kleine insecten zoals krekels en sprinkhanen. U mag ze ook morio-, zijde- en phoenixwormen geven, maar gebruik dit niet als hoofdvoer. Dit omdat deze erg vet zijn en weinig tot geen voedingswaarde bevatten. Aangeraden wordt om om de 2 dagen een beetje groenvoer zoals andijvie in het terrarium leggen. Hier halen ze voor een deel vitamine en vocht uit.

Winterrust.
In begin oktober kan u de dwergbaardjes in winterrust zetten. Dit doet u door elke dag ½ uur van het licht af te halen. In de laatste week stopt u ook met voeren. Voordat ze in winterrust gaan, is het van belang dat u ze een lauw badje geeft. Omdat anders het eten blijft rotten in hun maag. Als u dit gedaan heeft stopt u het mannetje en vrouwtje bij elkaar in een curver. Zet er ook een drinkbakje bij. Deze moet elke dag verschoond worden zonder daarbij de dieren te storen. Na 8 weken kunt u ze uit de rust halen. Zoals u afgebouwd heeft aan het begin, bouwt u nu weer op.
 
Geslachtsonderscheid.
Een manier om het geslacht van dwergbaardagamen vast te stellen is door het dier op je vlakke hand te houden en dan zijn staart op te tillen. Bij mannetjes zijn er dan twee bultjes vlak boven de cloaca te zien. Bij vrouwtjes is dit er maar 1.

Voortplanting.
Als u met dwergbaardjes wilt kweken, is het van belang dat u ze een winterrust geeft. Na het nekbijten en kopknikken volgt soms een paring. Haal het mannetje weg als hij te opdringerig is als vrouwtje zwanger is. Na een paar weken krijgt uw vrouwtje bulten in haar onderbuik. Dit is het moment dat u een minimaal 10 cm. dik, vochtig substraat laagje aanbrengt in het terrarium. Hier graaft een vrouwtje een gat in en legt daar 10-20 eieren in. Hierna kunt u ze eruit halen. De eieren komen bij een temperatuur van 28-32°C na 55-75 dagen uit.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
© By Roy Breunis, Jurre Luster en Kevin Ruiter
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz