Thursday, 02 May 2024, 13:52Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Griekse landschildpad (Testudo hermanni)
Nederlandse naam: Griekse landschildpad
Wetenschappelijke naam: Testudo hermanni
Herkomst: Italië, Spanje, Zuid-Frankrijk en Griekenland
Lengte: 25 cm
Prijs: ± 100 euro

Beschrijving.
De Griekse landschildpad is een populaire schildpad die binnen en in de zomer buiten gehouden kan worden. Hij heeft een rond schild, welke kan variëren van bruin tot zwart met gele vlekken. Hoe ouder de schildpad is, hoe donkerder de kleur van zijn schild is. Jonge schildpadden hebben soms ook gele vlekken op hun kop. Griekse landschildpadden wegen tussen de 2 en 3 kilo en worden ongeveer 50 jaar oud.
 
Huisvesting.
Griekse landschildpadden worden gehouden in een terrarium en kunnen in de zomer buiten gehouden worden. Het grondoppervlak moet minimaal 3 m² zijn voor een koppeltje volwassen schildpadden. Overdag moet de temperatuur ongeveer 26°C zijn, deze mag 's nachts zakken tot hooguit 15°C. Zorg voor een goede warmtelamp, waaronder het 35 tot 40°C is, en genoeg UVB verlichting om calcium aan te maken. Als bodembedekking kunt u afwisselend gebruik maken van gras, zand en houtsnippers, zoals "ReptiBark". Als de schildpadden naar hun buitenverblijf gaan zorg dan dat ze geleidelijk aan de temperatuur wennen. Zorg voor veel plekken waar ze kunnen zonnen en ook een aantal plekken waar ze beschut zijn tegen de wind. Ook hebben ze een verwarmd schuilhok nodig, waar ze in kunnen zitten bij koude of natte dagen. Het is het beste om de opening naar het zuidoosten te plaatsen, zodat de ochtendzon naar binnen schijnt. Omdat Griekse landschildpadden goed kunnen graven en klimmen is het belangrijk dat de omheining minimaal 50 cm. de grond in is gegraven en dat de omheining bovengronds glad is met een naar binnen overhangende bovenkant, zodat de schildpadden er niet overheen kunnen klimen. De bovengrondse omheining moet minimaal 50 cm. zijn.

Verzorging.
U kunt de schildpad met 2 handen aan weerszijden van het schild oppakken. Houd u handen in het midden, zodat de schildpad u niet kan bijten en/of krabben. Bij jonge schildpadjes is het schild nog erg zacht en moet u oppassen dat u er niet te hard in knijpt, omdat het schild anders beschadigt. Haal dagelijks de eetresten en ontlasting uit de bak en ververs wekelijks de bodembedekking.

Voeding.
Griekse landschildpadden moeten dagelijks gevoerd worden. Zorg dat het voedsel in een voederbakje ligt, omdat ze anders bodembedekking binnen krijgen. U kunt in de reptielenspeciaalzaak speciaal voer voor schildpadden kopen, maar dit is geen compleet voer. Voer daarom ook altijd verse groenten en fruit, zoals appel, sla en andijvie, maar geen appelpitten of avocado, omdat deze giftig zijn voor de schildpad. Ook veel fruit is niet goed, omdat de schildpad anders diarree krijgt. Als u denkt dat de schildpad niet genoeg calcium binnenkrijgt, probeer dan sepia te geven. Dit is vooral goed bij vrouwtjes die zwanger zijn.

Winterrust/-slaap.
Rond okrober moet bij een binnenterrarium de temperatuur langzaam afgebouwd worden tot 5°C, in ongeveer 2 weken. De laatste dagen moet ook gestopt worden met voeren. Als de schildpad gestopt is met eten is het goed om hem een aantal keren in een lauwwarm badje te doen, omdat dit ervoor zorgt dat de darmen goed leeg zijn. Als er nog voedsel in de darmen zit kan dit gaan rotten en kan de schildpad sterven. Daarna moeten de schildpadden in een kist met bijv. Cocopeat gedaan worden, zodat ze zich kunnen ingraven. Zet de kist dan in de koelkast of de kelder. Zorg er wel voor dat de temperatuur constant blijft, en nooit onder het vriespunt komt. Kijk elke dag even in de kist of de schildpad niet voortijdig wakker is geworden en niet te veel is afgevallen. Na 4 maanden beginnen de schildpadden weer een beetje actief te worden, dan moet de temperatuur weer in 2 weken worden verhoogd tot de normale temperatuur. Als de temperatuur weer normaal is kunnen ze nog een keer in een badje worden gestopt, zodat de lichaamsfunctie's worden geactiveert en ze een beetje vocht binnenkrijgen. 
 
Geslachtsonderscheid.
Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij Griekse landschildpadden te zien als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. De man heeft dan een langere staart dan de vrouw en het onderschild heeft dan een lichte deuk, in tegenstelling tot de vrouwjtes, waarbij het onderschild plat tot bol staat.

Voortplanting.
Na ongeveer 3 tot 5 jaar zijn de mannetjes van de Griekse landschildpad geslachtsrijp. De vrouwtjes zijn pas geslachtsrijp op een leeftijd van 4 tot 6 jaar. Als het vrouwtje heeft gepaard, kan het vrouwtje het sperma van mannetje tot wel 3 jaar opslaan en dit gebruiken om de eieren te bevruchten. Het vroutje legt per keer 1 tot 12 eieren in een zelfgegraven kuil. Ze broedt de eieren niet zelf uit. Na ongeveer 2 maanden komen de kleine schildpadjes uit het ei. U kunt eventueel ook de eieren uit het terrarium halen en in een broedstoof leggen met een 3 centimeter dikke laag vochtig vermuciliteit.
 

© By ReptileProtect, 2011
© By Tien
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz