Thursday, 02 May 2024, 07:51Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Koraalteenboomkikker (Litoria caerulea)
Nederlandse naam: Koraalteenboomkikker
Wetenschappelijke naam: Litoria caerulea
Herkomst: Zuid-oost Azië
Lengte: 10 cm
Prijs: ± 20 euro

Beschrijving.
De koraalteenboomkikker is een erg populaire soort onder de kikkerhouders, mede omdat hij altijd een lach op zijn gezicht heeft. Hij heeft een brede kop met grote ogen en een gladde huid. Hij heeft grote plaktenen waarmee hij zich vastkleeft aan takken en planten in het terrarium. De kleur van deze kikker is meestal helder groen, maar als er iets mis is met de temperatuur en luchtvochtigheid kleurt de kikker bruin.
 
Huisvesting.
Voor 2 kikkers is een terrarium van 50x40x50 al voldoende, maar voor een klein groepje van ongeveer 4 koraalteenboomkikkers is een bak nodig van 80x40x60. In het terrarium moeten een paar klimtakken en -planten staan en een ruime waterbak waar ze lekker in kunnen baden. Voor de bodem kan het best 'Repti Bark' of 'Coco Ground' worden gebruikt. De temperatuur bedraagt overdag 28-30°C, 's nachts mag deze gerust dalen tot kamertemperatuur (20°C). UV licht is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor mooiere kleuren en dat de eventuele planten beter groeien. Ook zorgt UV licht ervoor dat het eet- en paargedrag wordt gestimuleerd. Zorg vooral bij deze kikkers dat de warmtelamp goed is afgeschermd aangezien ze zich hier anders aan gaan verbranden.
 
Verzorging.
De koraalteenboomkikker is een enorme vervuiler, daarom is het het best om het terrarium zo in te richten dat het gemakkelijk schoon te maken is. De luchtvochtigheid van het terrarium hoeft niet zo hoog te zijn, 50-60% is voldoende. Dit kan bereikt worden door eens per dag kort te sproeien of een aantal echte planten in het terrarium te zetten. Een aantal andere mogelijkheden staan bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium. "Omdat kikkers amfibieën zijn en dus een slijmhuid hebben, wordt het afgeraden om de kikkers al te vaak op te pakken, dit omdat anders de slijmhuid beschadigt wordt.
 
Voeding.
De koraalteenboomkikker is, net zoals alle boomkikkers, een flinke eter. Ze kunnen wel 8-12 prooien per dag op, maar het is beter om ze 4-5 keer per week te voeren, dit omdat ze dan wat actiever zijn, maar ook omdat deze kikker erg rustig is en daarom niet veel energie verbrandt. Het overtollige voedsel moet dan worden omgezet in vet en dit is erg schadelijk voor het dier.
 
Regenseizoen.
Als u echt intensief met deze kikkers wilt kweken is het nabootsen van het regenseizoen van groot belang. Het kan worden nagebootst door ipv. 1 keer per dag te sproeien dit te verhogen naar 2-3 keer per dag, zodat de luchtvochtigheid ongeveer 80% bedraagt. Overdag kan de temperatuur van 28-30°C naar 24-26°C verlaagd worden.
 
Geslachtsonderscheid.
Je kunt het mannetje makkelijk onderscheiden van het vrouwtje, omdat mannetjes een grijze, gerimpelde keel heeft. Bij de vrouwtjes is deze wit en glad.
 
Voortplanting.
In de periode van november tot februari, wanneer het regenseizoen bezig is, zullen de mannelijke kikkers een hoog gelegen deel in het terrarium opzoeken en vanuit daar lang en hard gaan kwaken. Wanneer er uiteindelijk een vrouwtje op dit gekwaak afkomt, gaan het mannetje en het vrouwtje samen naar een poeltje in het terrarium, waarin ze paren. Ze zetten hun eitjes af in stilstaand water van 5-15 cm diep en die een temperatuur van 28-30°C bedraagt. Het legsel, wat bestaat uit enkele honderden eitjes, zal aan het wateroppervlak worden afgezet. Na 24 uur zakt het legsel naar de bodem. Na 3-4 dagen zullen de larfjes uit hun ei kruipen, ze kunnen dan het best gevoerd worden met stofvoer, later kan ook artemia gegeven worden. Na ongeveer 7-10 weken vind de metamorfose plaats, de kikkertjes kunnen dan gevoerd worden met fruitvliegjes.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz