Friday, 19 April 2024, 04:30Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Hoe maak ik het perfecte paludarium?
Voordat we gaan beginnen met de uitleg over hoe we het perfecte paludarium kunnen maken, moeten we eerst weten wat een paludarium is. Een paludarium is een bak waarin een moeras of een heel vochtig klimaat wordt nagebootst. Een paludarium is dus eigenlijk een terrarium met een hele hoge luchtvochtigheid en tropische planten.
 

 
1. De soort uitkiezen.
Voordat u begint met de opbouw van uw paludarium is het handig om te weten welk soort dier u wilt. Deze kleine lijst kan u er misschien bij helpen. In deze lijst staan de 4 populairste dierengroepen voor in een paludarium, pijlgifkikkers, boomkikkers, anolissen en phelsuma's. Dit zijn dus niet alle dieren die in een paludarium gehouden kunnen worden.
 
 
Driekleur gifkikker (Epipedobates tricolor)
De tricolor is een geliefde kikker, omdat deze soort erg actief is, wel tegen een stootje kan en niet kieskeurig is met voedsel. Ook kan deze kikker heel mooi fluiten en is hij niet moeilijk na te kweken. Hij dankt zijn naam aan zijn rood-bruine basiskleur met zijn lichtblauw-groene strepen en zijn zwarte kwaakblaas. Het is een goede beginnerskikker.
 
 
Koraalteenboomkikker (Litoria caerulea)
De koraalteenboomkikker is een erg populaire soort onder de kikkerhouders, mede omdat hij altijd een lach op zijn gezicht heeft. Hij heeft een brede kop met grote ogen en een gladde huid. Hij heeft grote plaktenen waarmee hij zich vastkleeft aan takken en planten in het terrarium. De kleur van deze kikker is meestal helder groen, maar als er iets mis is met de temperatuur en luchtvochtigheid kleurt de kikker bruin.
 
 
Roodkeelanolis (Anolis carolinensis)
Wij hebben helaas nog geen caresheet van dit reptiel, onze excuses voor het ongemak.
 
Madagascar daggekko (Phelsuma madagascariënsis grandis)
Wij hebben helaas nog geen caresheet van dit reptiel, onze excuses voor het ongemak.
 

 
2. Techniek.
Nu u een soort heeft kunnen uitkiezen, gaan we verder met de techniek van het paludarium. In elk paludarium horen natuurlijk verschillende soorten technische apparaten te zitten. Omdat luchtvochtigheid, temperatuur en verlichting een belangrijke rol spelen, gaan we het over deze drie aspecten hebben. Daarnaast zullen we ook nog een paar andere handige elektrische apparaten bespreken.
 
 
A. Luchtvochtigheid.
In paludaria speelt de luchtvochtigheid een extreem belangrijke rol, omdat deze de gehele dag hoog en constant moet zijn. Als dit niet zo is, drogen de planten uit en sterven de dieren. De luchtvochtigheid kan natuurlijk op peil gehouden worden door elke dag een aantal keer met de hand te sproeien, maar u kunt ook een aantal elektrische apparaten aanschaffen die ervoor zorgen dat u niet hoeft te sproeien.
 
A1. Beregeningssysteem
Een beregeningssysteem is een grote bak met water waarop een opvoerpomp gemonteerd zit. Ook zitten er een aantal sproeikoppen bij. Deze sproeiers monteert u in het terrarium en maakt u vast aan het beregeningssysteem. De opvoerpomp zorgt ervoor dat het water door de sproeikoppen wordt gedrukt, waardoor regen ontstaat. Bij de meeste beregeningssystemen zitten vooraf geprogrammeerde tussenpozen. De duur en frequentie van de regen kunt u dan zelf instellen. Als u een beregeningssysteem aanschaft zonder deze tussenpozen, zorg er dan voor dat hij aangesloten is op een tijdklok, zodat de bak met water niet te snel leegraakt.
 
A2. Mistmachine
Een mistmachine is een machine met een grote bak water eronder. De mistmachine neemt dit water op en zorgt ervoor dat het wordt omgezet in mist. Deze mist gaat dan via slangen uw paludarium in, wat de luchtvochtigheid bevordert. Mistmachines hebben meestal een knop waarmee u de intensiteit van de mist in kan stellen, maar geen ingebouwde tijdklok. Als u wilt dat de mistmachine op bepaalde tijden het paludarium bemist, sluit de mistmachine dan aan op een tijdklok.
 
A3. Waterval
Een andere mogelijkheid om de luchtvochtigheid op peil te houden is door een watervalletje in het paludarium te installeren. Bij de meeste watervalletjes zitten een opvoerpomp en slangetjes. De opvoerpomp zet u onder water in het paludarium, met een uiteinde van de slang eraan vast. Het andere uiteinde laat u los in het terrarium hangen of laat u over een stuk hout lopen voor een mooi effect. Zorg er wel voor dat het water altijd weer terugkomt naar de opvoerpomp, omdat de pomp anders droog gaat draaien en stuk gaat.
 
 
B. Temperatuur.
De meeste reptielen en amfibieën willen een temperatuur die hoger is dan onze kamertemperatuur. Om deze temperatuur in een paludarium te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden.
 
B1. Kamerverwarming.
De meest eenvoudige manier om een groot aantal bakken op te warmen die in een speciale reptielenkamer staan is om de gehele kamer te verwarmen. Dit werkt alleen als u dieren heeft die ongeveer dezelfde temperatuur nodig hebben, omdat het anders te warm of koud voor de dieren word. Als u besluit om de gehele kamer te verwarmen, koop dan een verwarming met thermosstaat. Dit omdat u dan zo de maximale temperatuur kunt instellen.
 
B2. Warmtespots en -kabels.
Een goede manier om een enkel paludarium te verwarmen is om gebruik te maken van warmtespotjes en -kabels. Warmtespotjes geven ook licht af, wat de plantengroei beïnvloedt. Zorg wel dat de warmtespots waterdicht zijn en dat het wattage niet te hoog is. Warmtekabels moeten waterdicht zijn en kunt u plaatsen onder de achterwand. De warmte gaat dan via de achterwand het paludarium in. Stel warmtespots en -kabels altijd in op een tijdklok zodat de temperatuur van het paludarium 's nachts kan afkoelen.
 
B3. Aquariumverwarming.
Een derde manier om een klein paludarium te verwarmen is door in het watergedeelte van het paludarium een aquariumfilter neer te zetten. Deze zorgt ervoor dat het water verwarmd word, en het water geeft deze warmte weer af aan de omgeving. Om ervoor te zorgen dat de temperatuur 's nachts niet te koud word, kunt u het beste de aqauriumverwarming instellen op een tijdklok.
 
 
C. Verlichting.
Verlichting is in een paludarium, net zoals in elk ander vivarium, essentieel voor gezonde planten en dieren. Zonder verlichting kunnen planten geen zuurstof maken en zullen de dieren sterven, omdat ze geen goed dag- en nachtrime heben. Er zijn een aantal manieren om een paludarium goed te verlichten.
 
C1. TL buizen.
TL buizen zijn een goede manier om een groot gedeelte van een paludarium te verlichten, omdat ze er in verschillende maten zijn. Ze hebben een helder licht, wat goed is voor planten en dieren. TL buizen zijn gemakkelijk aan te sluiten in het paludarium en nemen niet veel hoogte van het paludarium in beslag, omdat ze erg dun zijn. Gebruik TL buizen altijd met een reflector voor zo weinig mogelijk lichtverlies.
 
C2. LED-verlichting
LED-verlichting is duur in aanschaf, maar bespaart aanzienlijk meer energie dan een TL buis. Ook is de lichtopbrengst meestal hoger dan van normale TL buizen. LED-verlichting is in verschillende kleuren verkrijgbaar, en daarom is het meestal moeilijk om de goede kleur uit te kiezen voor uw paludarium. Het zorgt ook voor minder gestressede dieren, aangezien het niet knippert, in tegenstelling tot een TL buis.
 
C3. Lichtkap
Een derde manier om uw paludarium te verlichten is, als u een paludarium gekocht heeft van het merk Exo Terra of Terratlantis, om er een lichtbak voor te kopen. Dit is een kleine bak die u boven op het gaas van het paludarium zet, waarin verscheidende TL buizen en spots geplaatst kunnen worden. De meeste lichtkappen hebben 1 stekker en een aantal knopjes om verschillende TL buizen en spots aan of uit te zetten.
 
 
D. Andere handige elektrische apparaten.
De drie belangrijkste aspecten voor het perfecte paludarium zijn nu besproken, en nu gaan we het hebben over een aantal andere elektrische apparaten waarmee we het onderhoud van het paludarium kunnen verbeteren.
 
D1. Ventilatoren.
Als het te warm wordt in uw bak,, kunt u een computerventilator gebruiken om het af te laten koelen. Computerventilatoren zijn ook een goede oplossing als de ventilatie in de bak niet goed genoeg is. Computerventilatoren kunnen worden aangesloten op een regelbare transformator. De transformator zorgt ervoor dat de snelheid van de ventilatoren geregeld kan worden.
 
D2. Insectenvanger.
Een insectenvanger vangt levende insecten, zoals motten en kevers, die u aan de dieren in uw paludarium kunt geven. Ze zijn in de winkel te koop of u kunt ze zelf maken. Dit kunt u doen door een speciale ïnsecten lamp in een houder te zetten. Onder deze houder zet u dan een trechter bakje, waardoor de insecten er niet meer uit kunnen vliegen. Deze bak kunt u maken door een lege fles doormidden te snijden en de hals in de andere kant van de fles te steken. De openening moet dan onder de lamp geplaatst worden.
 
D3. Nachtlampjes
Er zijn in de handel verschillende nachtlampen voor paludaria verkrijgbaar. Deze lampen hebben een blauw licht, welke de dieren niet stoort. Met deze lamp kunt u nachtdieren observeren zonder ze te storen met een TL buis of LED-verlichting.
 

 
3. Inrichting.
De techniek is besproken en nu kunnen we verder met het inrichten van het paludarium. Bij het perfecte paludarium speelt de inrichting een grote rol, omdat de techniek meestal verstopt zit, net zoals de dieren. Een goed paludarium heeft een ruim overschot aan planten, hout en schuilplaatsen.
 
A. Planten.
Planten zijn nodig in ieder goedwerkend paludarium, dit omdat planten voor zuurstof in de bak zorgen, wat gunstig is voor de dieren in het terrarium. Ook helpen planten bij de afbouw van uitwerpselen.
 
A1. Bromelia's
Bromelia's zijn epifyten, dit zijn planten waarvan de wortels moeten kunnen opdrogen. Ze kunnen dus het best uit het potje worden gehaald en ergens op worden gebonden. U kunt het beste de bromelia sproeien in de bladoksel, omdat ze daar hun voedsel vandaan halen. Zorg ervoor dat de wortels goed afgespoeld zijn voordat ze in het paludarium geplaatst worden.
 
A2. Orchideeën.
Als u een orchidee in uw paludarium wilt plaatsen, vraag dan na of de soort wel in je bak mag. Sommige orchideeën hebben namelijk een koude- of droogteperiode nodig, en dit is niet te realiseren in een paludarium. Ga dus altijd naar een specialist om te vragen welke soort goed is voor je bak. Ook bij orchideeën moeten de wortels kunnen opdrogen, zet hem daarom vast tegen de achterwand met bijv. satéprikkers.

A3. Klimplanten.
Klimplante zoals de Ficus en Cissus zijn planten die het best ergens achteraan in het paludarium geplaatst kunnen worden. Klimplanten kunnen met een beetje aarde in de achterwand worden vastgezet. Let er wel op dat er geen ongedierte met de planten meekomen.
 
A4. Mossen.
Mossen zijn erg goed voor bijvoorbeeld de bodem van een paludarium, omdat het een mooi gezicht geeft en snel aanslaat. Ze kunnen worden geplaatst door ze met een satéprikker aan de achterwand of bodem vast te maken. Mossen hebben erg veel water nodig voor een goede groei. Daarom wordt het aangeraden om de mossen 2 keer per dag goed te sproeien.
 
B. Achterwand.
Een achterwand staat meestal erg mooi in een terrarium en zorgt voor een plaats waar planten en mossen op kunnen groeien. Omdat het paludarium dan maar aan 1 of 2 kanten open is, geeft het een geruststellende werking en zullen de dieren minder snel gestressed raken. Een achterwand kan gemaakt worden uit verschillende materialen.
 
B1. Varenwortel
Varenwortel is een kant en klare achterwand die zo in het paludarium kan woden gekit. Het is vrij duur in aankoop, maar het oogt mooi en planten groeien er uitstekend op. Bij sommige platen varenwortel groeien spontaan plantjes, mits de achterwand nat genoeg wordt gehouden.
 
B2 Epiweb
Epiweb is een goedkoop alternatief voor de varenwortel. Het is een synthetisch product dat veelal wordt gebruikt om orchideeën op te binden. Het nadeel van epiweb is dat het niet natuurlijk en mooi oogt, maar dit kan makkelijk worden verholpen door er mos op te laten groeien.egatieve uitspraken. Ik heb het al eens gezien en gevoeld en kan die uitspraken niet echt volledig afkeuren. Het is natuurlijk wel zo als je er javamos op ent en het goed nat sproeit, dat het wel mooi dekt.
 
B3 Kurk
Kurk is erg goedkoop in aanschaf en is makkelijk in te bouwen in een paludarium. Het houdt alleen niet goed vocht vast, en om er planten op te laten groeien is dan ook een constante bevloeiing nodig, en zelfs dan zullen sommige planten niet goed aanslaan. Kurk word meestal gebruikt in opkweekbakken, omdat daar geen planten nodig zijn.
 
B4. Zelfbouw.
Een andere manier is om de achterwand zelf te bouwen. Dit kan gedaan worden door een piepschuim plaat op de achterwand te plakken en deze besmeren met tegellijm. Ook kan er hout op de achterwand worden vastgemaakt met PUR-schuim voor een reallistisch effect.
 
 
 
Dit is alle informatie die nodig is om het perfecte paludarium te maken. Wij hopen dat u deze informatie goed heeft kunnen gebruiken.

MVGR,
De ReptileProtect crew.
 
© By ReptileProtect, 2012
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz