Thursday, 02 May 2024, 05:08Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Roodoogmakikikker (Agalychnis callidryas)
Nederlandse naam: Roodoogmakikikker
Wetenschappelijke naam: Agalychnis callidryas
Herkomst: Honduras, Mexico
Lengte: 6.5 cm
Prijs: ± 50 euro

Beschrijving.
De roodoogmakikikker dankt zijn naam aan zijn dieprode ogen, die meteen opvallen als je deze fascinerende kikkers ziet. De rest van hun lichaam is felgroen. De zijflanken net boven de poten zijn blauw en geel, de poten oranje en de buik is wit. Ze worden 6.5 cm groot en 10 jaar oud.

Huisvesting.
Voor een koppeltje roodoogmakikikkers is een terrarium met de afmetingen 50x40x60 de minimale maat. Voor een groepje van 5 stuks moet het terrarium minimaal 70x40x90 zijn. Het terrarium moet worden ingericht in tropisch regenwoud-stijl. Er moeten voldoende klimtakken en grootbladerige (nep)planten zijn. In de grote bladeren zie je ze meestal ook slapen. Overdag moet het in het terrarium 28°C zijn. 's Nachts mag de temperatuur zakken tot 22°C. UV verlichting is niet noodzakelijk. De planten groeien hierdoor wel beter. TL verlichting kan worden gebruikt om daglicht na te bootsen. Er hoeft geen watergedeelte aanwezig te zijn, alleen een grote waterschaal.

Verzorging.
De luchtvochtigheid moet overdag 60-70% zijn, 's nachts mag dit oplopen tot 90-100%. Het is dus noodzakelijk om elke dag 1 of 2 keer te sproeien. Voor andere mogelijkheden om de luchtvochtigheid op peil te houden kunt u kijken bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium."

Voeding.
Net zoals alle boomkikkers zijn ook deze kikkers flinke eters. Ze eten zo'n 5-10 prooien per dag, maar het is beter om ze 3-4 keer per week te voeren, omdat ze dan wat actiever zijn. Als voedsel kunnen krekels, sprinkhanen en weideplankton gegeven worden. Ze houden het meest van vliegende prooien.

Regenseizoen.
Het regenseizoen kan worden nagebootst door extra te sproeien, zodat de luchtvochtigheid ongeveer 90% word. Ook kan de temperatuur overdag verlaagd worden van 28°C naar 24°C. 's Nachts mag de temperatuur van 22°C naar 18°C dalen.
 
Geslachtsonderscheid.
Mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes en hebben vaak een duidelijk zichtbare kwaakblaas, in tegenstelling tot de vrouwtjes.

Voortplanting.
Wanneer het regenseizoen begint, worden de mannetjes luidruchtig en zoeken ze een vrouwtje. Als de man een vrouwtje heeft gevonden klimt hij op haar rug. Het vrouwtje zoekt dan met het mannetje op haar rug een groot blad boven het water om de eieren op af te zetten. Ze legt daar tot 60 eitjes, die door het mannetje worden bevrucht. Na een week vallen de eieren in het water. De metamorfose duurt ongeveer 2-3 maanden. De kikkervisjes kunnen worden gevoerd met algen, vlokvoer e.d.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
© By Lucy Schildwacht
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz