Thursday, 02 May 2024, 05:26Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Surinaamse boomkikker (Dendropsophus leucophyllatus)
Nederlandse naam: Surinaamse boomkikker
Wetenschappelijke naam: Dendropsophus leucophyllatus
Herkomst: Noord-Brazillië, Suriname
Lengte: 4 cm.
Prijs: ± 25 euro

Beschrijving.
De Surinaamse boomkikker is, zoals zijn naam al zegt, een echte boomkikker en zal dan ook niet vaak op de grond te vinden zijn. Hij heeft een roodbruine basiskleur met wit-gele vlekken, de buik is wit-geel van kleur. Zijn grote oranje tenen met hechtschijven zorgen ervoor dat hij gemakkelijk tegen gladde wanden kan klimmen. Het is een nachtactieve kikker die 's nachts van plant tot plant hopt en voortdurend op zoek is naar voedsel. Surinaamse boomkikkers worden ongeveer 7 jaar.
 
Huisvesting.
Voor een koppeltje Surinaamse boomkikkers is een terrarium van 50x40x60 voldoende. Een groter terrarium is natuurlijk altijd beter. In verband met hun levenswijze kunt u beter een hoger dan een breder terrarium aanschaffen. In een hoger terrarium kan tevens een grotere plant geplaatst worden, wat de kikkers erg op prijs zullen stellen. Zorg voor veel planten en takken in het terrarium, aangezien de kikkers hier volop gebruik van zullen maken. Als bodembedekking kan potgrond (zonder chemicaliën) of turfstrooisel worden gebruikt. UV-licht is niet nodig, aangezien Surinaamse boomkikkers nachtdieren zijn, maar uv-licht kan wel zorgen voor een betere plantengroei en natuurlijker gedrag van de kikkers. De temperatuur mag overdag ongeveer 26°C zijn, en 's nachts mag deze dalen tot 20°C.  Een watergedeelte hoeft niet aanwezig te zijn, maar een waterbakje is wel noodzakelijk.

Verzorging.
De luchtvochtigheid mag overdag 60-70% bedragen en 's nachts 90-100%. Om dit te bereiken kan er elke dag 1 of 2 keer gesproeid worden en kan er een mistmachine gebruikt worden. Andere manieren staan bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium."

Voeding.
Surinaamse boomkikkers zijn echte veelvraten en eten alles op wat in hun bek past, mits het levend is. Meestal eten ze zo'n 8 prooien per dag. Als voeding kan bijvoorbeeld kleine krekels, fruitvliegjes, meelwormen of weideplankton gegeven worden. De voedseldieren moeten bepoederd worden met een vitaminepreperaat, omdat de kikkers anders niet genoeg vitamines binnenkrijgen.
 
Regenseizoen.
Als u wilt kweken met Surinaamse boomkikkers dan wordt het aangeraden om eerst het regenseizoen na te bootsen. Het regenseizoen kan worden nagebootst door uw sproeisysteem 's nachts aanzetten, samen met de mistmachine. De temperatuur in het terrarium zou dan moeten dalen. De kikkers zullen overdag ook wat actiever worden.
 
Geslachtsonderscheid.
Het gesclachtsonderscheid tussen Surinaamse boomkikkers is gemakkelijk te zien. Het makkelijkst is om te kijken naar de grootte van volwassen dieren, de vrouwen zijn 2 keer zo groot als de mannen. 
 
Voortplanting.
Wanneer het regenseizoen begint, worden de kikkers een stuk actiever en kiezen de mannen een hoge plek in het terrarium om luidruchtig te kwaken, dit doet hij net zolang totdat een vrouwtje hierop reageert. Als de kikker een vrouwtje heeft gevonde, klimt hij op haar rug. Daarna zoekt het vrouwtje een goede plaats om haar eieren te leggen. Ze legt ongeveer 200 eitjes, die snel kunnen uitdrogen. Zorg daarom nu ook voor een hoge luchtvochtigheid, zodat de eitjes zo min mogelijk uitdrogen. Na 1-2 dagen komen de eitjes uit op een temperatuur van 25°C. Na een week, als de voedselzak is verteerd, kunnen de kikkervisjes gevoerd worden met artemia. Liever geen stofvoer, aangezien het echte jagers zijn. De totale metamorfose duurt dan nog 2-3 maanden.
 
 
© By ReptileProtect, 2012
 
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz