Thursday, 02 May 2024, 02:38Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Groene wateragaam (Physignathus cocincinus )
Nederlandse naam: Groene wateragaam
Wetenschappelijke naam: Physignathus cocincinus
Herkomst: Cambodja, Vietnam, China en Thailand
Lengte: 100 cm
Prijs: ± 50 euro

Beschrijving.
Groene wateragamen zijn lichtgroene hagedissen met een stekelige kam van de nek tot en met het einde van de staart. Het zijn erg actieve beestjes die houden van zwemmen en klimmen. Zorg dus dat er genoeg klimmogelijkheden zijn en er een grote waterbak aanwezig is. Ze worden ongeveer 16 jaar oud.

Huisvesting.
Voor max. 3 wateragamen is een terrarium van 180x80x150 de minimale maat, voor een enkel dier is 100x50x110 echt het minimale. Zorg ervoor dat ongeveer ¾ van het grondoppervlak uit water bestaat, zodat ze goed kunnen zwemmen. Het moet 29°C in het terrarium zelf zijn en op de zonplek mag het oplopen tot 40°C. De luchtvochtigheid moet overdag rond de 80% liggen en rond de 100% 's nachts. Voor de calcium kan een UVB lamp worden gebruikt. De watertemperatuur moet rond de 25°C liggen.

Verzorging.
Een goede filtering van het water voorkomt vies en stilstaand water waardoor de wateragamen bekwonden krijgen. Wateragamen zijn van nature onstuimige dieren, dus als u jonge dieren koopt kunt u ze om de dag hanteren, om ze te laten wennen aan menselijk contact. Dit heeft later grote voordelen.

Voeding.
Wateragamen eten vooral grote insecten zoals dubia's, zijderupsen, slakken en sprinkhanen. Om de 2 weken kan ook nog een ratje of muisje worden gegeven. De voedseldieren moeten bepoederd met vitamine- of calciumpreparaten om de dag worden gegeven. Zwangere en opgroeiende dieren moeten elke dag genoeg te eten krijgen. Zorg ook dat ze genoeg groenvoer zoals andijvie en appels krijgen.

Winterrust/-slaap.
Groene wateragamen houden geen winterrust/-slaap.
 
Geslachtsonderscheid.
Als de wateragamen 1 jaar oud zijn heeft het mannetje een grotere kam op zijn rug en staart. Ook is hij een stuk groter dan het vrouwtje. Het mannetje heeft vaak ook een grotere keelzak die een stuk blauwer is dan bij de vrouwtjes.
 
Voortplanting.
In de wintermaanden moet de temperatuur van 29°C naar 24°C worden verlaagd. Na het nekbijten en kopknikken volgt soms een paring. Als het mannetje te opdringerig word als het vrouwtje eenmaal zwanger is moet deze weggehaald worden. Na een paar weken graaft de vrouw een kuil in het substraat en legt daar haar eieren in. Hierna moeten ze eruit gehaald worden en in de broedstoof worden gelegd. De eieren komen bij een temperatuur van 28°C na 2 maanden uit.

 

© By ReptileProtect, 2011
© By Charrone Barends, Micha Koopmans, Kevin Ruiter en Renske Loogman
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz