Thursday, 02 May 2024, 04:32Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Driekleur gifkikker (Epipedobates tricolor)
Nederlandse naam: Driekleur gifkikker
Wetenschappelijke naam: Epipedobates tricolor
Herkomst: Ecuador, Peru
Lengte: 2 cm
Prijs: ± 20 euro

Beschrijving.
De tricolor is een geliefde kikker, omdat deze soort erg actief is, wel tegen een stootje kan en niet kieskeurig is met voedsel. Ook kan deze kikker heel mooi fluiten en is hij niet moeilijk na te kweken. Hij dankt zijn naam aan zijn rood-bruine basiskleur met zijn lichtblauw-groene strepen en zijn zwarte kwaakblaas. Het is een goede beginnerskikker.

Huisvesting.
Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van deze soort zijn erg territoriaal, daarom zullen er soms vechtpartijen uitbreken om het territorium te verdedigen, om dit te voorkomen kunner er dus beter niet te veel kikkers in een te kleine bak zitten. Goede maten zijn bijvoorbeeld:
  • 1 man en 3 vrouwen op 60x40x40
  • 2 man en 4 vrouwen op 70x50x50
  • 3 man op 4 vrouwen op 70x50x60

Zoals bij alle andere soorten reptielen en amfibieën wordt combineren afgeraden, mits er ruim voldoende ruimte voor beide (of meerdere) soorten is. Qua temperatuur nemen ze overdag al genoegen met 22°C, 's nachts mag de temperatuur niet lager dan 16°C komen.  Zorg voor wat bromelia's en schuilgrotjes, zodat ze hier in kunnen schuilen. Zorg ook voor wat hoogteverschillen, mede omdat het mannetje graag roept vanaf een iets hoger gelegen plek, zodat hij overzicht op het terrarium heeft.

Verzorging.
De luchtvochtigheid moet zowel overdag als 's nachts 90% tot 100% bedragen. Het is dus noodzakelijk om elke dag 1 of 2 keer te sproeien, om aan deze waarde te komen. Als u een andere mogelijkheid zoekt, kijk dan bij ons verslag "Hoe maak ik het perfecte paludarium. "

Voeding.
Deze kikkersoort is niet kieskeurig qua eten en eet dan ook alles wat in zijn bek past. Bladluis, fruitvliegen, springstaarten en krulvliegen, maar het beste is toch om weideplankton te geven, aangezien hier de meeste variatie en vitamine in zitten. Als u meerdere kikkers heeft is het handig om een klein fruitvliegkweekje in de bak te beginnen.

Regenseizoen.
Ook bij deze kikkers is het handig om het regenseizoen na te bootsen voordat er begonnen wordt met het kweken. Het regenseizoen kan worden nagebootst door extra te sproeien, zodat de luchtvochtigheid 100% blijft. Ook kan de temperatuur overdag verlaagd worden van 22°C naar 20°C. 's Nachts mag de temperatuur dan van 16°C naar 14°C dalen.
 
Geslachtsonderscheid.
De mannetjes van de driekleur gifkikker zijn slanker van vorm dan de vrouwtjes. Ook hebben de vrouwtjes een wat ronder achterlichaam in vergelijking tot de mannetjes.

Voortplanting.
Zoals in de beschrijving al gezegd werd is deze soort zeer goed te kweken. Het mannetje klimt naar een hoger gelegen gebied en roept daar net zo lang tot een vrouwtje op zijn roep reageert. Als een vrouwtje eenmaal heeft gereageerd, zal het mannetje een geschikte afzetplaats zoeken, met het vrouwtje achter hem aan. Als ze een geschikt plek hebben gevonden zet het vrouwtje haar eitjes af, hierna bevrucht de man deze. Het aantal eitjes ligt meestal tussen de 15 en 30. Het mannetje bewaakt de eitjes en zorgt ervoor dat deze vochtig worden gehouden. Na 15 dagen komen de larfjes uit de eitjes en brengt het mannetje ze naar een waterpoel, nu moeten ze gevoerd worden met hele kliene beetjes vlokvoer. Na 2.5 maand komen de kikkertjes aan land. Ze zijn dan nog erg klein en moeten gevoerd worden met fruitvliegjes. Na een jaar zijn ze geslachtsrijp.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
© By Dominique Jacquinet, Ingel Baaijens en Hans


Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz