Thursday, 02 May 2024, 08:10Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Panterkameleon (Furcifer pardalis)
Nederlandse naam: Panterkameleon
Wetenschappelijke naam: Furcifer pardalis
Herkomst: Madagascar 
Lengte: 40 cm
Prijs jong dier: ± 200 euro

Beschrijving.
De panterkameleon past zich heel goed aan zijn leefomstandigheden aan, waardoor de panterkameleon wordt gezien als één van de makkelijkste kameleons. Het is een zeer kleurrijke soort die in vele kleurvariaties te verkrijgen is. De vrouwtjes van deze soort hebben vaak sombere kleuren.
 
Huisvesting.
Panterkameleons kunnen alleen in hun eentje gehouden worden, omdat het een zeer solitaire kameleonsoort is. De minimale maat is daarom ook 100x60x100. Ze kunnen in een gazen terrarium gehouden worden, maar een glazen of houten terrarium met bijv. de bovenkant van gaas is ook goed. Zorg voor veel beplanting in het terrarium, zodat hun natuurlijke leefomgeving het best word nagebootst. Overdag moet het ongeveer 30°C in het terrarium zijn, dit mag 's nachts dalen tot kamertemperatuur. Een goede UVB lamp is ook geen overbodige luxe.
 
Verzorging.
Het terrarium moet elke dag 2 tot 3 keer besproeid worden zodat de luchtvochtigheid op peil blijft en de kameleon niet uitdroogt. Bepoeder ook de voedseldieren met een calcium- en vitaminepreparaat.
 
Voeding.
Voer de panterkameleons voornamelijk krekels, sprinkhanen en weideplankton. Ze houden ook erg veel van vliegende insecten. Zorg ook voor een druppelaar of laat uw kameleon uit een pipet drinken, zo heeft u
voldoende controle over de hoeveelheid vocht die uw kameleon binnenkrijgt.
 
Winterrust/-slaap.
Panterkameleons houden geen winterrust/-slaap.
 
Geslachtsonderscheid.
Na een paar maanden is het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes van panterkameleons al te zien. De keelzak bij vrouwtjes word een beetje oranjerood, maar bij de mannetjes word deze groen.

Voortplanting.
De paring van deze soort varieert van 20 minuten tot een uur. Nadat de vrouw gedekt is word ze donkerder van kleur. Na een maand graaft het vrouwtje een tunnel in de bodembeddeking en legt daar ongeveer 25 eitjes. De eitjes dienen direct daarna uitgegraven te worden en in de broedstoof worden gelegd. Bij een temperatuur van 24°C komen de eitjes na 8 maanden uit.
 
 
© By ReptileProtect, 2011
© By Kevin Ruiter
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz