Thursday, 02 May 2024, 12:42Main | Registration | Login

Statistics


Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Login form

Search

Russische vierteenschildpad (Agrionemys horsfieldii)
Nederlandse naam: Russische vierteenschildpad
Wetenschappelijke naam: Agrionemys horsfieldii
Herkomst: Pakistan, Iran en Afghanistan
Lengte: 25 cm
Prijs: ± 150 euro

Beschrijving.
De vierteenschildpad heeft een zandkleurig schild met donkere vlekken. De onderkant is vaak donker gekleurd en de huid is gelig. Het zijn prima gravers en kunnen daarom beter niet in een tuin worden gehouden met een ondiepe omheining.

Huisvesting.
Russische vierteenschildpadden moeten 's winters in een binnenterrarium gehouden worden, maar 's zomers kunnen buiten gehouden worden. De grondoppervlak van het terrarium moet ongeveer 150x100 cm zijn voor 2 volwassen exemplaren. De temperatuur moet overdag ongeveer 28°C zijn, en 's nachts mag deze dalen tot 16°C. Zorg voor een goede warmtespot waaronder het 35 tot 40°C is. Er moet ook een goede UVB lamp aanwezig zijn. Als bodembedekking kan er gebruik gemaakt worde van gras, zand en houtsnippers. Als u de schildpadden in het buitenverblijf zet, zorg dan wel dat ze geleidelijk aan de temperatuur wennen. Maak een aantal plaatsen om te zonnen en een aantal plaatsen waar ze geen last hebben van de wind. Ze hebben ook een verwarmd schuilhok met een opening naar het zuid-oosten nodig, zodat de ochtendzon erin schijnt. Vierteenschildpadden zijn erg goede klimmers en gravers, daarom moet de omheining minimaal 60 cm. in de grond zitten en ongeveer 60 cm. bovengronds zijn. Zorg voor een gladde omheining met een bovenkant die naar binnen hangt, zodat ze er niet uit kunnen klimmen.

Verzorging.
Het word afgeraden om de schilpadden vaak op te pakken, omdat ze dan gestressed en bang worden, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden en zelfs overlijden. Als u de schildpad toch op moet pakken doe dit dan door 2 handen aan weerszijden van het schild te plaatsen, en het dier langzaam op te tillen. Ververs dagelijks het water en ruim de ontlasting op.

Voeding.
De vierteenschild is een herbivoor en eet dus alleen planten. Geef ze sla, andijvie, de bladeren en bloemen van paardebloemen, kool, appel, e.d. Zorg dat ze meer groenten dan fruit binnenkrijgen. Drinken doen deze schildpadden bijna nooit. Wel moet er altijd een drinkbakje aanwezig zijn.

Winterslaap.
Begin oktober kunnen de vierteenschildpadden in winterslaap. Bouw in 2 weken de temperatuur af tot ongeveer 5°C. In de laatste week moet er ook gestopt worden met voeren. Als het voeren gestopt is moet u de schildpadden een aantal keer in een lauwwarm badje stoppen, omdat dat ervoor zorgt dat de darmen leeg worden. Als er namelijk nog voedsel in de darmen zit kan dit gaan rotten en kan de schildpad hieraan overlijden. Stop de schildpadden in een doos of kist als de temperatuur goed is en de darmen leeg zijn. In de doos of kist moet een 20 cm diepe bodembedekking zitten van stro of dorre bladeren. Check elke dag de schildpad of hij niet vroegtijdig wakker is geworden of te veel is afgevallen. Na 4 maanden kunt u de temperatuur in 2 weken weer opbouwen tot de normale temperatuur. De schildpadden kunnen dan het best nog een keer een badje krijgen zodat de lichaamsfuncties weer geactiveerd worden en de schildpadden weer een beetje vocht binnenkrijgen.
 
Geslachtsonderscheid.
De mannetjes hebben in het algemeen een langere staart dan de vrouwtjes. De staart van mannetjes kan 6 cm. lan worden, terwijl de staart van de vrouwtjes maar 2 cm. lang blijft. Ook missen de mannetjes het holle buikschild wat juist zo typerend is voor mannelijke landschildpadden.

Voortplanting. 
De vierteenschildpad legt haar eieren rond mei/juli in een zelfgegraven kuil. De schildpad broed de eieren niet zelf uit maar laat ze aan het lot over. Na 2 maanden komen de babyschildpadjes uit het ei en beginnen de omgeving te onderzoeken. Een manier om zo veel mogelijk legsel over te houden is om de eieren uit de kuil te halen en ze zelf op te kweken. Kantel de eieren niet terwijl je ze eruit haalt, anders is de kans zeer groot dat ze niet zullen uitkomen. Stop ze vervolgens in de broedstoof met een 3 centimeter dikke laag vochtig vermuciliteit. Bij een temperatuur van ongeveer 30°C komen de eieren na 2 maanden uit.

© By ReptileProtect, 2011
© By Unknown
Copyright MyCorp © 2024 | Hosted by uCoz